За крадіжку на яку суму настане кримінальна відповідальність в 2022 році

За крадіжку на яку суму настане кримінальна відповідальність в 2022 році

Источник

Автор: Олена Баконіна, головний редактор ЮРЛІГА


1 січня 2022 року прожитковий мінімум для працездатної особи в розрахунку на місяць становитиме 2 481 грн, тому збільшаться суми визначення наслідків злочину.

Нагадаємо, неоподатковуваний мінімум доходів громадян, зазначений в диспозиції норм, дорівнює 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних громадян станом на 1 січня поточного року.

Тобто в 2022 році для норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень застосовується сума в 1240,50 грн.

Таким чином, відповідно до статті 51 КУпАП викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто — 248,1 грн (0,2 х (50% х 2481)). Дрібна крадіжка тягне за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від п'яти до десяти діб.

Якщо вартість викраденого майна перевищує 248,1 грн, настає кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 185 Кримінального кодексу таємне викрадення чужого майна карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в санкції НМДГ становить 17 грн) або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до п'яти років.

597
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...