Бізнес звільнять від перевірок «пожежників»: Рада ухвалила закон

Бізнес звільнять від перевірок «пожежників»: Рада ухвалила закон

Цікаво, що законопроект у першому читанні схвалили ще у червні 2020 року і більше двох років він «лежав» у Раді.

«Це важливий перший дерегуляційний крок, який давно просив бізнес. Навіть пам’ятаю ту зустріч з промисловим комітетом СУП ще у 2019 року, коли домовились вносити цю ініціативу.

Якщо система запрацює ефективно, то ми і далі будемо її розширювати на інші види ризиків та категорії бізнесів.

Всі ці новації добровільні. Як для бізнесу, так і страхових.

Механізм дуже простий:

  1. отримуєш аудит пожежної безпеки (він не тягне за собою обов’язку виправляти недоліки)
  2. отримуєш з цим аудитом страхування
  3. повідомляєш ДСНС про наявність страхування
  4. на період дії договору про страхування звільняєшься від планових пожежних перевірок», — зазначив перший заступник голови Комітету ВР Ярослав Железняк.

У свою чергу, як повідомив голова Комітету Данило Гетманцев, йдеться про заміну перевірок пожежників страхуванням ризиків підприємств з середнім та високим ризиком пожежної небезпеки.

«Законопроєкт передбачає звільнення підприємства із середнім та/або незначним ступенем ризику від проведення планових перевірок техногенної та пожежної безпеки за наявності полісу страхування відповідальності», — зазначив він.

Зокрема передбачено, що у разі наявності у суб’єкта господарювання із середнім та/або незначним ступенями ризику (крім підприємств, установ, організацій державної та комунальної форм власності, а також суб'єктів господарювання, у користуванні яких є об’єкти підвищеної небезпеки, включаючи пожежовибухонебезпечні об’єкти та об’єкти, господарська діяльність на яких може призвести до аварій екологічного чи санітарно-епідеміологічного характеру) чинного договору страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам внаслідок надзвичайних ситуацій, небезпечних подій, у тому числі пожеж та аварій на території та/або об’єктах нерухомості, укладеного відповідно до вимог цієї частини (далі – договір страхування відповідальності), планова перевірка такого суб'єкта не здійснюється протягом дії такого договору, але не більше:

6 років поспіль – щодо суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику;

10 років поспіль – щодо суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику.

Джерело
21:35
1432
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...