Чи враховується термін роботи за кордоном в пенсію українцям? Як сплачуються пенсійні внески?

Чи враховується термін роботи за кордоном в пенсію українцям? Як сплачуються пенсійні внески?
  • Що буде з пенсіями?
  • Яким чином будуть нараховувати пенсії тим, хто працює в Чехії?

Люди, які влаштувалися на роботу і працюють офіційно, звертаються із цими запитаннями. Міністерство соціальної політики України надає офіційні роз’яснення питань, з якими стикаються українці за кордоном в соціальній сфері.

Сьогодні розбираємося з пенсіями і які закони регламентують їх нарахування.

Виплата пенсії громадянам України, які проживають за її межами

Які закони читати, якщо треба розібратися в питанні виплат пенсій?

На сьогодні призначення і виплата пенсій громадянам України, які проживають за її межами, та громадянам інших країн, які переїхали на постійне проживання до України, здійснюється згідно із пенсійним законодавством України, яке складається із:

Якщо міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж передбачені законодавством України про пенсійне забезпечення, то застосовуються норми міжнародного договору.

Питання пенсійного забезпечення регулюються міжнародними договорами (угодами), укладеними Україною з іншими країнами або за територіальним принципом, або за пропорційним принципом.

Україна-Чехія

Договір між Україною та Чеською Республікою про соціальне забезпечення базується на пропорційному принципі, за якими кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території держави цієї сторони.

Якщо пенсіонери, які працювали в Чехії повертаються жити в Україну?

В такому випадку необхідно звертатись до територіальних органів Пенсійного фонду України для оформлення установлених формулярів зв’язку і відповідно пенсія буде призначена тією державою, де набуто страховий стаж і з якою укладено двосторонній міжнародний договір, а виплачуватиметься в Україні.

Іншу частину пенсії – за український страховий стаж – призначатиме територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонера.

Детальніше в Договорі стаття 13 – 18 щодо порядку виплат пенсій.

Відповіді надані:

Директоратом розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики разом із Директоратом розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей, Директоратом адресної соціальної підтримки населення та розвитку соціального інспектування та Управлінням міжнародного співробітництва.

Джерело
548
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...