Українці повинні почати звертатися до медичної страхової компанії

Українці повинні почати звертатися до медичної страхової компанії

Українці повинні почати звертатися до медичної страхової компанії, наразі припиняється їхнє автоматичне право на державне страхування.

Доповнення Закону №65/2022 Зб., так зване Lex Ukraina 2, змінює умови медичного страхування для українців, які приїхали до Чехії після 24 лютого у зв’язку з військовим конфліктом. Після закінчення терміну 150 днів з дня надання українцям тимчасового захисту в Чеській Республіці, громадяни України віком від 18 до 65 років більше не будуть автоматично зараховуватися до так званих державних застрахованих осіб (за яких держава платить медичне страхування).

Таким чином, упродовж восьми днів після закінчення цього періоду (тобто 150 + 8 днів з моменту надання тимчасового захисту) українці повинні зв’язатися зі своєю медичною страховою компанією та вирішити питання про подальший спосіб оплати медичного страхування, надавши відповідні документи для того, щоб вони могли й надалі вважатися державними застрахованими особами, наприклад, з причини перебування на обліку в центрі зайнятості (Úřad práce) Чеської Республіки. Якщо українські громадяни цього не зроблять, тоді вони повинні будуть сплачувати мінімальні авансові внески на медичне страхування (як OBZP — особа без оподатковуваного доходу), що на 2022 рік становить 2187 чеських крон щомісячно.

«Обов’язок повідомлення про такі факти може стосуватися понад 200 000 осіб працездатного віку тільки у випадку VZP, хоча на даний момент ми, звісно, не маємо точної інформації про те, наприклад, скільки людей повернулося назад в Україну», — говорить Том Філіпп, голова Ради правління VZP Чеської Республіки. Однак, за його словами, тим українцям, кого це зобов’язання стосується, дійсно необхідно звернутися до медичної страхової компанії. «Нехтування цим обов’язком призведе до непотрібних ускладнень і створення боргу перед медичною страховою компанією. Тоді це питання буде вирішуватися так само, як і з місцевими неплатниками страхових внесків. Страхова компанія не має інших правових можливостей, ми повинні ставитися до всіх однаково».

Кількість осіб, яких стосується це зобов’язання, може означати ускладнення для роботи відділень VZP, особливо в перші тижні. «Після перших днів конфлікту кількість прибулих почала стрімко зростати. Тепер на них поширюватиметься обов’язок інформування медичної страхової компанії. За нашими даними, це може бути до кількох тисяч людей щодня понад нормальний графік роботи компанії. Тому ми підготували цифрове рішення», — говорить Іван Душков, заступник директора VZP по роботі з клієнтами. Повідомити VZP можна буде в електронному вигляді, через онлайн-форми, підготовлені для різних життєвих ситуацій, у яких можуть перебувати громадяни України. Заповнення онлайн-форм буде швидким, інтуїтивним, зрозумілим і без зайвого очікування в чергах.

POMOCUKRAJINE.VZP.CZ

Веб-сайт VZP українською мовою наразі вже надає основну інформацію про те, які умови необхідно виконати, щоб отримати право на державне страхування. Наприклад, від самозайнятої особи або ж від особи, яка доглядає за дитиною, від студента віком від 18 до 26 років або пенсіонера з інвалідністю (до 65 років) вимагатимуться різні документи.

Онлайн-форми, за допомогою яких українці зможуть виконати свій обов’язок повідомлення перед VZP, стануть доступними для заповнення з 21 липня. Інформацію про обов’язок повідомлення та варіанти його виконання по відношенню до VZP буде опубліковано в центрах зайнятості у формі листівок, через канали зв’язку Посольства України, українські спільноти, які діють у ЧР, на веб-сайті nasiukrajinci.cz тощо. У переважній більшості випадків із цими клієнтами у нас немає контактів, за якими ми могли б, наприклад, безпосередньо зв’язатися з ними за допомогою електронної пошти. Тому наразі це потрібно виправити. Також із цієї причини, крім юридичних зобов’язань, ми просимо представників дітей віком до 18 років, а також осіб віком від 65 років або працевлаштованих осіб заповнити свої контактні дані на нашому українському веб-сайті. Саме для того, щоб VZP могла активно до них звертатись у разі потреби», — додає Іван Душков. VZP реєструє близько 215 тисяч українців у віці 18-65 років, які прибули до нас після 24.02.2022 у зв’язку з військовим конфліктом. Із них 43 000 осіб вже працевлаштовані, тобто медичне страхування за них платить роботодавець, або вони платять його самостійно як самозайнята особа (OSVČ). У випадку осіб, які вже працевлаштовані в Чеській Республіці, обов’язок повідомлення буде покладено на їхнього роботодавця, а не на самих працівників.

Обов’язок повідомлення перед компанією медичного страхування

Діє після закінчення терміну 150 днів з моменту надання так званого тимчасового захисту для осіб віком від 18 до 65 років

Діти віком до 18 років — вони й надалі автоматично продовжують бути державними застрахованими особами (на них зобов’язання не поширюється)

Дорослі від 18 до 65 років — зобов’язані повідомити свою медичну страхову компанію про те, як вони будуть оплачувати медичне страхування

Дорослі старше 65 років — вони й надалі автоматично продовжують бути державними застрахованими особами (на них зобов’язання не поширюється)

Обов’язок повідомлення можна виконати у відділеннях медичних страхових компаній або за допомогою електронних каналів, запропонованих медичними страховими компаніями, не пізніше, ніж упродовж 8 днів після закінчення встановленого законодавством терміну 150 днів.
Клієнт повинен буде підтвердити свою особу, або присвоєний йому номер застрахованої особи, а також надати інші необхідні документи відповідно до конкретної життєвої ситуації.

Життєві ситуації

Дорослі від 18 до 65 років

Працівник
(який перебуває у трудових відносинах, працює за договором про виконання робіт із зарплатою понад 10 000 чеських крон щомісяця, працює за договором про трудову діяльність із зарплатою від 3 500 чеських крон щомісяця)
  • Платник медичного страхування: роботодавець
  • Обов’язок повідомлення: роботодавець
Студент у віці 18–26 років (навчається на території Чеської Республіки або в Україні)

Платник медичного страхування: держава
Обов’язок повідомлення: студент
  • надає документи, що підтверджують навчання в середньому спеціальному або вищому навчальному закладі
  • у випадку навчання в Україні — заява чеською мовою, що має юридичну силу й підтверджує навчання в українському навчальному закладі
Особа, яка особисто й належним чином щодня доглядає хоча б за однією дитиною віком до 7 років або за двома й більшою кількістю дітей віком до 15 років
  • Платник медичного страхування: держава
  • Обов’язок повідомлення: особа, яка доглядає
  — надає свідоцтво про народження або інший документ з особистими даними дитини (наприклад, паспорт, віза) та заява про спорідненість з дитиною, що має юридичну силу

Особа, яка потребує догляду (з інвалідністю/з обмеженими можливостями) або особа, яка доглядає за особою, яка потребує догляду
  • Повинна зареєструватись у Центрі зайнятості (Úřad práce)
  • Платник медичного страхування: держава
  • Обов’язок повідомлення: особа, яка потребує догляду, або особа, яка доглядає за особою, яка потребує догляду
— надає підтвердження реєстрації в Центрі зайнятості ЧР

Шукач роботи
  • Повинен зареєструватись у Центрі зайнятості (Úřad práce)
  • Платник медичного страхування: держава
  • Обов’язок повідомлення: шукач роботи
— надає підтвердження реєстрації в Центрі зайнятості
OSVČ (самозайнята особа)
  • Платник медичного страхування: застрахована особа OSVČ
  • застрахована особа OSVČ сплачує страхові внески у вигляді щомісячних авансових внесків і додаткового страхового внеску після надання довідки про розрахунок податкової бази самозайнятої особи за минулий календарний рік. Мінімальний авансовий внесок у 2022 році становить 2 627 чеських крон.
  • Обов’язок повідомлення: застрахована особа OSVČ
  • надає копію свідоцтва про підприємницьку діяльність або іншого дозволу на підприємництво
  • повідомляє номер банківського рахунку, з якого будуть сплачуватися страхові внески

Особа без оподатковуваного доходу (OBZP)

  • Платник медичного страхування:застрахована особа OBZP
  • Обов’язок повідомлення: застрахована особа OBZP
— повідомляє цей факт і потім починає сплачувати страхові внески, що на 2022 рік становить 2 187 чеських крон щомісяця

Viktorie Plívová
tisková mluvčí

Источник

332
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...