Судова практика: особливості припинення спільної власності на частку майна

Судова практика: особливості припинення спільної власності на частку майна

Постановою Верховного Суду від 15.03.2018 у справі №345/2723/17 про припинення права на частку в спільному майні залишено рішення попередніх інстанцій без змін.

Позивач, маючи в спільній власності з відповідачем квартиру, звернувся до суду про припинення частини власності відповідача на цю квартиру із сплатою грошової компенсації вартості такої частки, адже спільне володіння цією квартирою між ними не є можливим.

Рішення суду першої інстанції мотивоване відсутністю достатніх обставин, які б підтверджували неможливість спільного користування співвласниками спірною квартирою. Частка квартири, що належить відповідачці, не є незначною, її неможна виділити в натурі, а позбавлення права власності на цю частку може призвести до істотної шкоди інтересам відповідача.

Суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції.

Суди попередніх інстанцій встановили, що відповідачу належить 5/12 частин спірної квартири, в якій вона фактично проживає. Іншого жилого приміщення вона не має.

ВС зазначив, що у разі задоволення позову буде порушено принцип рівності прав співвласників, а правовий режим спільної часткової власності враховує інтереси всіх її учасників і забороняє обмеження прав одних учасників за рахунок інших. Тому з урахуванням встановлених обставин справи припинення права власності відповідача на частину спірної квартири може завдати істотної шкоди її інтересам.

Автор: Олена Петрушевська

Источник

2015
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...